Din webbläsare är föråldrad.  Uppdatera din webbläsare för mer säkerhet, hastighet och den bästa upplevelsen på den här sajten.
Är det pant på den här?

Är det pant på den här?

Ladda ned vår app, eller kolla EAN-koden på webben, så kan du enkelt ta reda på om det är pant på burken eller flaskan.

Läs mer
Hjälp med panthanteringen?

Hjälp med panthanteringen?

Pantamera har tjänster efter era behov. Har du en verksamhet som vill samla in pant? Eller vill du ansluta produkter till pantsystemet?

Välkommen att kontakta oss!

Läs mer
Panthantering i kommunen

Panthantering i kommunen

Pantamera har tjänster efter era behov - oavsett om det gäller pantör i stadsparken eller en Pantamera Express på återvinningscentralen.

Välkommen att kontakta vår kundtjänst!

Läs mer
Föreningspanta

Föreningspanta

Häll i din pant i Pantamera Express och skänk pantpengarna till din förening!

Läs mer
Pantresan 2025

Pantresan 2025

Anmäl din klass och ta del av gratis läromaterial som följer läroplanen.

Är pantstatistik något för dig?

Är pantstatistik något för dig?

Ta del av vår rikstäckande pantstatistik ända ner på kommunnivå.

Läs mer

Hållbarhetspolicy

Inledning och syfte

Vår vision är att bidra till ett mer hållbart samhälle genom världens bästa pantsystem, där vi samlar in alla sålda pantförpackningar och materialåtervinner dem till nya pantbara dryckesförpackningar. Genom vårt ansvar för pantsystemet bidrar vi till en cirkulär ekonomi och reducering av Sveriges klimat- och miljöpåverkan från förpackningsproduktion- och avfall. Hållbarhet är integrerat i vår verksamhet och den här policyn sätter riktlinjerna för hur Returpack ska arbeta med hållbarhet ur ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Policyn utgör grunden för våra mål, strategier och handlingsplaner.

Ansvar och tillämpning

Policyn gäller för hela Returpacks verksamhet och värdekedja både uppströms och nedströms. Det övergripande ansvaret för hållbarhetsarbetet ligger hos VD och Returpacks styrelse. Policyn fastställs av Returpacks styrelse och revideras minst en gång per år, eller vid behov om förändringar i omvärlden, lagkrav eller verksamhetens inriktning motiverar det.
Det strategiska hållbarhetsarbetet leds av ledningsgruppen som ansvarar för att hållbarhet integreras i beslut, processer och verksamhetsutveckling. Hållbarhet och kvalitetschef har ett ansvar för samordning och varje chef ansvarar för att hållbarhetsperspektiv beaktas inom sitt ansvarsområde samt att medarbetare har rätt förutsättningar och kunskap för att agera i linje med policyn. Policyn kommuniceras internt till samtliga medarbetare och till relevanta externa parter. Den finns tillgänglig via interna system och på vår webbplats.

Vägledande principer och generella åtaganden

Våra övergripande åtaganden gäller för samtliga hållbarhetsområden och utgör grunden för hur vi driver, utvecklar och följer upp vårt arbete.

  • Följa tillämpliga lagar och krav
    Vi följer alltid gällande svensk och europeisk lagstiftning samt myndighetskrav inom miljö, arbetsmiljö, mänskliga rättigheter och affärsetik samt inspireras av globala initiativ såsom Agenda 2030. Vårt miljöledningssystem är certifierat i enlighet med ISO 14001.
  • Integrera hållbarhet i styrning och beslut
    Hållbarhetsperspektiv ska vägas in i alla strategiska beslut, investeringar, upphandlingar och i utvecklingen av vår verksamhet, samarbeten och processer.
  • Identifiera och hantera inverkningar, risker och möjligheter
    Vi genomför regelbundet en dubbel väsentlighetsbedömning för att identifiera hållbarhetsrelaterade inverkningar, risker och möjligheter i vår verksamhet och värdekedja. Resultatet används som underlag för att sätta mål, prioritera åtgärder och driva vårt arbete med ständiga förbättringar.
  • Sätta mål och följa upp resultat
    Vi arbetar med konkreta mål, nyckeltal och handlingsplaner inom våra väsentliga hållbarhetsområden där arbetet följs upp regelbundet i ledning och styrelse.
  • Säkerställa transparens och öppen kommunikation
    Vi är transparenta och kommunicerar öppet våra negativa och positiva inverkningar, risker och möjligheter, mål och framsteg mot målen i vår årliga hållbarhetsrapport. Vi rapporterar i enlighet med rådande praxis för hållbarhetsrapportering, baserad på ESRS-standarderna.
  • Bygga kunskap och engagemang
    Vi stärker hållbarhetskompetensen inom organisationen genom regelbunden utbildning. Vi uppmuntrar initiativ som stärker vårt hållbarhetsarbete från medarbetare och samarbetar för att sprida kunskap till våra samarbetspartners och samhället i stort.
  • Integrera hållbarhet genom hela värdekedjan
    Vi ställer tydliga hållbarhetskrav på våra leverantörer och samarbetspartners, och följer upp att dessa efterlevs. Vi samarbetar med aktörer i vår värdekedja och på så vis driver vi utveckling som gynnar både affär och samhälle.

Våra väsentliga hållbarhetsfrågor

För att kunna fokusera på rätt saker i vårt hållbarhetsarbete behöver vi förstå både hur vår verksamhet påverkar omvärlden – och hur omvärlden påverkar oss. Genom vår dubbla väsentlighetsbedömning identifierar vi de hållbarhetsfrågor som är mest betydelsefulla ur ett miljömässigt, socialt och affärsetiskt perspektiv. Dessa frågor utgör grunden för våra mål, strategier och åtgärder, och hjälper oss att rikta våra resurser där de gör störst skillnad. Dessa områden lyfts fram under nedanstående kapitel.

Miljöansvar

Returpack strävar efter att maximera miljönyttan inom retursystemet genom att öka insamling och återvinning av pantförpackningar för att på så sätt minska nedskräpning och minska behovet av jungfruliga råvaror. Inom miljöområdet har vi tre väsentliga hållbarhetsfrågor som vi särskilt arbetar med; klimatförändringar, miljöföroreningar och cirkulära materialflöden.

Klimatförändringar

Vi arbetar aktivt för att minska pantsystemets klimatpåverkan – både direkta och indirekta utsläpp av växthusgaser – i hela värdekedjan. Våra klimatmål utgår från Parisavtalet och den senaste vetenskapen, och vi följer regelbundet upp våra framsteg mot målen. Samtidigt förbereder vi oss för de förändringar som ett förändrat klimat för med sig. Genom analys av klimatscenarier och vår motståndskraft till dessa förändringar identifierar vi risker och behov av anpassning – både till fysiska effekter som extremväder och till samhällsförändringar i form av nya regelverk, styrmedel och beteenden.

Vår klimatfärdplan beskriver hur vi ska nå våra klimatmål till 2030 och fokuserar på att:

  • Använda energi effektivt och säkerställa att den kommer från förnybara källor
  • Öka mängden material som går till högkvalitativ materialåtervinning och minimera avfall till energiåtervinning
  • Göra inköp av varor som tillverkas av återvunnet material, med så låg miljöpåverkan som möjligt och som kan återanvändas eller återvinnas efter att de förbrukats
  • Ställa om till transporter utan direkta utsläpp vid drift, samt använda förnybara drivmedel med låg klimatpåverkan – som biogas baserad på biologiskt avfall
  • Samarbeta med producenter och materialköpare för att pantbara förpackningar ska kunna tillverkas och återvinnas med minsta möjliga miljöpåverkan
  • Analysera och proaktivt anpassa vår verksamhet och affärsmodell till ett förändrat klimat

Miljöföroreningar

Vi strävar efter att minska utsläpp av miljöföroreningar och mikroplaster till vatten, luft och markgenom hela värdekedjan. Våra mål och åtgärder utgår från verksamhetstillstånd och gällande kommunala och nationella föreskrifter, samtidigt som vi tar hänsyn till våra intressenters intressen, närliggande verksamheter samt natur och djurliv.

För att minska utsläpp av miljöföroreningar till följd av vår verksamhet fokuserar vi på att:

  • Begränsa utsläpp av miljöföroreningar till vatten, bland annat genom effektiv rening av vårt processvatten och genom att samarbeta med förpackningsproducenter för att minimera användningen av miljöfarliga ämnen så som tungmetaller på dryckesförpackningar
  • Minska nedskräpning i och omkring vår anläggning i Norrköping, genom förebyggande åtgärder uppströms i värdekedjan, samverkan med transportörer och materialköpare samt regelbunden städning
  • Begränsa luftföroreningar, till exempel partiklar, kväve- och svavelföreningar, genom att välja fordon med hög euroklassning och använda drivmedel med låga utsläpp vid drift – som el, vätgas eller biogas baserad på biologiskt avfall

Cirkulära materialflöden

Vår vision är att samla in alla sålda pantförpackningar och materialåtervinna dem till nya pantbara dryckesförpackningar. Våra mål för att öka cirkulära materialflöden utgår från nationell målsättning där vi bidrar till att Sveriges mål för insamling av dryckesförpackningar och materialåtervinning av förpackningar uppnås.

För att öka de cirkulära resursflödena i samhället fokuserar vi på att:

  • Öka insamlingen genom att underlätta för konsumenter att lämna tillbaka sina pantförpackningar och få tillbaka sina pantpengar. Vi arbetar för att påverka konsumenters attityder och beteenden till att Panta mera.
  • Verka för att pantförpackningar ska återvinnas till i första hand ursprungsprodukt, i andra hand en annan konsumentförpackning och i tredje hand en återvinningsbar produkt och på så sätt bidra till ökad tillgång på återvunna material av hög kvalitet till våra medlemmar i pantsystemet och förpackningstillverkare i Sverige och Europa
  • Samla in, transportera och sortera förpackningsmaterialet i väl separata flöden för metall och plast för att möta och överträffa våra materialköpares krav på produktkvalitet och uppfylla gällande lagstiftning för livsmedelssäkerhet
  • Säkerställa en god materialkvalitet i retursystemet genom noggranna förpackningskrav för återvinning och en strukturerad anslutningsprocess
  • Samverka genom hela värdekedjan för att skapa resurs- och kostnadseffektiva materialflöden som kan cirkulera så många varv genom retursystemet som möjligt

Socialt ansvar

Som ansvariga för Sveriges pantsystem tar vi även ansvar för människorna bakom det – i vår organisation, hos samarbetspartners och bland konsumenter. Vi verkar för att främja goda arbetsvillkor, mänskliga rättigheter och inkludering, med fokus på våra väsentliga områden; egen arbetskraft, arbetskraft i värdekedjan samt konsumenter och slutanvändare.

Egen arbetskraft

Vi vill skapa en trygg, inkluderande och trivsam arbetsplats där medarbetare mår bra psykiskt och fysiskt och kan utvecklas. Jämställdhet, mångfald och respekt är grundläggande värderingar i vår verksamhet. Vårt arbetsmiljöarbete är en integrerade del av vår vardag – med långsiktigt fokus på hälsa, säkerhet och delaktighet.

För att främja en trygg, säker och inkluderande arbetsmiljö för våra anställda fokuserar vi på att:

  • Säkerställa efterlevnad av vår uppförandekod för medarbetare där Returpacks förväntningar beskrivs för ett etiskt och hållbart agerande och förhållningssätt
  • Främja en arbetsplats fri från diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling
  • Säkerställa att alla medarbetare har lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter oavsett kön, bakgrund eller andra individuella egenskaper
  • Arbeta förebyggande med både fysisk, psykisk och social arbetsmiljö genom riskbedömningar, utbildningar och hälsofrämjande insatser
  • Minimera risken för arbetsskador, tillbud och olyckor genom tydliga rutiner, skyddsåtgärder och kontinuerlig utbildning och uppföljning
  • Ge medarbetare inflytande över sin arbetsmiljö och säkerställa att synpunkter och erfarenheter tas tillvara
  • Säkerställa att chefer har den kompetens, de resurser och befogenheter som krävs för att ta ansvar för arbetsmiljön i sin del av organisationen

Arbetskraft i värdekedjan

För oss är det viktigt att människor i hela vår värdekedja har en säker, rättvis och värdig arbetsmiljö. Genom kravställning, uppföljning och samverkan med våra leverantörer arbetar vi för att minimera risker och säkerställa att mänskliga rättigheter och goda arbetsvillkor respekteras.

För att främja en säker, rättvis och värdig arbetsmiljö för människor i vår värdekedja fokuserar vi på att:

  • Ställa tydliga krav på våra leverantörer genom vår uppförandekod, som bygger på internationella konventioner om mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, hälsa och säkerhet
  • Följa upp efterlevnad av ansvarskoden genom dialog, uppföljningar och vid behov granskningar, samt begära handlingsplaner vid brister
  • Verka för att arbetstagare i värdekedjan har rättvisa villkor, skälig lön, rätt till vila, ledighet och inflytande över sin arbetssituation
  • Uppmuntra leverantörer att arbeta systematiskt med hälsa och säkerhet, inklusive riskbedömningar, skyddsutrustning, utbildning och trygga arbets- och boendemiljöer.
  • Motverka diskriminering, trakasserier, tvångsarbete och barnarbete i leverantörsledet

Konsumenter och slutanvändare

För oss är det viktigt att människor som använder pantsystemet får ta del av tydlig, ärlig och faktabaserad information. Vår kommunikation ska bidra till ökad kunskap om pantsystemets miljönytta och engagera till att panta mera. Eftersom vår marknadsföring når ut till en stor del av Sveriges befolkning, har vi ett särskilt ansvar att kommunicera kring pantsystemet på ett ansvarsfullt sätt.

För att kommunicera och tydliggöra vikten av att panta på ett trovärdigt, positivt och inkluderande sätt fokuserar vi på att:

  • Ta ett aktivt samhällsansvar genom att sprida information om pantsystemet till konsumenter i hela Sverige
  • Säkerställa att vår kommunikation är tydlig, saklig och baserad på verifierade fakta, bland annat genom att använda statistik, analyser och undersökningar som är metodmässigt korrekta och framtagna av oberoende och etablerade aktörer
  • Samverka med butiker, kommuner, företag och organisationer och förse dem med relevant kommunikationsmaterial och information om pantsystemet
  • Bedriva sponsring och samarbeten på ett ansvarsfullt sätt, där pantpengen bidrar till välgörande ändamål och samhällsnytta

Ekonomisk hållbarhet och affärsetik

Ett fungerande pantsystem kräver att verksamheten är ekonomiskt hållbar, med tydlig kontroll över resurser, kostnader och intäkter. Vi ska driva verksamheten affärsmässigt och effektivt, med god intern styrning, transparens och hög affärsetik för att stärka förtroendet för både systemet och Returpack. Vår väsentliga hållbarhetsfråga inom ekonomisk hållbarhet är ansvarsfullt företagande.

Ansvarsfullt företagande

Vi bedriver en lönsam och stabil verksamhet, där eventuella överskott återinvesteras för att utveckla och förbättra pantsystemet. Ekonomiskt ansvar innebär för oss att agera rättvist, öppet och med hög affärsetisk standard i hela vår värdekedja – från inköp och materialförsäljning till fastställande av förpackningsavgifter, hanteringsersättningar och rapportering. Vi arbetar förebyggande för att motverka korruption, intressekonflikter och oegentligheter, och säkerställer att våra processer är transparenta, likvärdiga och möjliga att granska och följa upp.

För att bibehålla en hög affärsetisk standard i vår värdekedja fokuserar vi på att:

  • Säkerställa efterlevnad av vår uppförandekod vid inköp, investeringar och samarbeten
  • Bedöma leverantörer utifrån hållbarhetsrisker
  • Följa upp leverantörer med utvärderingar och revisioner för att stärka affärsetik
  • Erbjuda en extern visselblåsartjänst för anonym rapportering, med konfidentiell hantering enligt lag.
  • Tillämpa lika och icke-diskriminerande villkor för alla medlemmar i retursystemet
  • Sätta skäliga och transparenta förpackningsavgifter baserade på insamlingskostnader, återvinningsbarhet och hanteringskostnader
  • Ge skälig ersättning för hantering av pant i butiker
  • Säkerställa tillförlitlig myndighetsrapportering genom interna kontroller och kvalitetssäkring.

Hållbarhetspolicyn uppdaterades senast 2025-07-03